Welkom

Inhoud

Inleiding

Andere tractie

Spoorwijdte

Producenten

Import & handel

Eigenaars

Materieel

Links

Contact

Nieuw

Zoeken

 

Stoomtractie smalspoor

Stoomtractie normaalspoor

Motortractie smalspoor

Motortractie normaalspoor

 

Spoorijzer relatiegeschenken

 

geplaatst: 06-01-2023

Inleiding

 

Bekende relatiegeschenken zijn de kalenders en agenda’s die bedrijven tegen het eind van het jaar naar hun klanten en andere relaties sturen. Soms hebben deze relatiegeschenken weinig of niets te maken met de geleverde producten of diensten, maar vaak ook wel. Bijvoorbeeld agenda’s van Figee uit Haarlem bevatten interessante foto’s van door Figee gebouwde spoorrailkranen en een traverse.

Naast die kalenders en agenda’s bestaan er legio relatiegeschenken die niet aan een bepaalde periode in het jaar gebonden zijn.

 

Roken

 

In de jaren dat Spoorijzer bestond (1925-1968) was roken heel gewoon. Een asbak was dan ook een voor de hand liggend relatiegeschenk. Het was een Delfts Blauwe asbak omdat Spoorijzer in Delft gevestigd was.

 

Delfts Blauwe asbak met SIJ logo [1].

Op de asbak ligt een sigarenknipper →

 

 

 

 

Het mondstuk van een sigaar is vaak afgedekt met het dekblad. Om de sigaar op te kunnen roken dient er een opening te worden gemaakt. Daarvoor dient de sigarenknipper.

 

← De sigarenknipper in detail [1]

 

In het centrum bevindt zich een komvormige verdieping waarin het eindstuk van de sigaar geplaats wordt. Onderin de kom bevindt zich een mesje. Door het bovenstuk van de sigarenknipper naar beneden te schuiven wordt het mesje naar beneden geduwd en wordt het eindstuk van de sigaar afgesneden.

Op het onderste deel van de sigarenknipper is het SIJ logo aangebracht.

Op een eenvoudig luciferboekje (opm. a) kon men heel wat informatie kwijt:

Voor- en achterkant van een luciferboekje [2] →

Rechts onderin staat op de kop: Atria Lucifers Eindhoven

Bij SIJ ging het om vele verschillende producten. Wat SIJ fabriceerde, verkocht, verhuurde en reviseerde bleef daarom in het midden. Te denken valt aan locomotieven en ander smalspoor materieel, maar ook aan bijvoorbeeld draglines.

 

SIJ product: spoorrails

 

De onderstaande briefopener is een geslaagd relatiegeschenk: de briefopener functioneert uitstekend als briefopener, maar laat ook uitstekend één van de SIJ producten zien, namelijk spoorrails.

↑ Briefopener in de vorm van een spoorstaaf [3]. Er is geen inscriptie van de maker 

 

 

Ander SIJ product: vorkheftruck

 

De onderstaande sleutelhanger lijkt zeer sterk op de sleutelhanger van IVB en is dan ook gemaakt door dezelfde fabrikant: H. van der Velden. De sleutelhanger zal uit circa 1965 dateren. De rol van het smalspoor was toen bij SIJ wel zo ongeveer uitgespeeld en er is dan ook geen smalspoor op de sleutelhanger afgebeeld.

 

↑ Op deze zijde staat het bekende SIJ logo ↑

van Spoorijzer NV te Delft, Holland.

↑ Rechts is een vorkheftruck afgebeeld ↑

De functie van het andere voertuig op luchtbanden is minder duidelijk.

 

 

Opmerkingen:

a)

Luciferboekjes (of lucifermapjes) zijn kleine kartonnen mapjes waarin papieren lucifers zijn vast zijn geniet of gelijmd. Voor gebruik worden de lucifers eruit geschuurd. De luciferboekjes zijn grotendeels verdrongen door de wegwerp aanstekers.

 

 

 

Met dank aan:

Rick Mulder, Thomas v/d Velde, George Cornelis Verhoeff  en George Verhoeff jr. (George Johannes, zoon van George Cornelis Verhoeff).

 

 

 

Bronnen:

[1]

Verkregen van George Verhoeff jr.

 

[2]

Wijlen Rick Mulder op Flickr.

[3]

Verkregen van George Verhoeff sr.

 

 

{

Spoorijzer (inleiding)            relatiegeschenken van IVB en Railbouw      

Terug/verder naar:

Nieuw                                    Home                                         Inhoud