Welkom

Inhoud

Inleiding

Andere tractie

Spoorwijdte

Producenten

Import & handel

Eigenaars

Materieel

Links

Contact

Nieuw

Zoeken

 

Stoomtractie smalspoor

Stoomtractie normaalspoor

Motortractie smalspoor

Motortractie normaalspoor

 

Nieuw (laatste toevoegingen) en Nieuws

 

9 januari 2020

 

Een Diema loc van de veenderij Minke in Helenaveen is met 10 houten turfwagens onderweg (foto Deurnewiki)

 

Een nieuwe webpagina met veel  foto’s gaat over de veenderij Minke in de Deurnese Peel bij Helenaveen. Tot 1983 waren er dagelijks vier kleine smalspoorlocs druk in de weer met rangeren met de houten turfwagens bij de veenput en de turfmolen en rijden op de hoofdlijn.

 

De webpagina over het smalspoor van het Munitiecomplex te Alphen (Noord Brabant) is aangevuld met informatie van adjudant buiten dienst Marcel Stegen.

 

De website over La Meuse stoomlocs in Nederland heeft een nieuw adres en een nieuwe op uitbreiding gerichte structuur gekregen (met dank aan Bart Eijkenboom). Het gaat tot op heden over tien industrielocs op normaalspoor.

Daarvan is loc nr. 5 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik recent voorzien van een exhaust met een viervoudige mond, naar ontwerp van dr.ir. Jos Koopmans die in 2006 promoveerde op het proefschrift “The fire burns much better”. Met de aldus veranderde nr. 5 worden proeven gedaan waarin het gebruik van steenkool met dat van biokool wordt vergeleken (bron: De Stoomtram 160 en 161 van juli en november 2019).

 

0 – 0 – 0

 

Ouder nieuws:  Zie het Nieuwsarchief

 

 

 

Terug/verder naar:

Recent nieuws                                    Home                                         Inhoud