Welkom

Inhoud

Inleiding

Andere tractie

Spoorwijdte

Producenten

Import & handel

Eigenaars

Materieel

Links

Contact

Nieuw

Zoeken

 

Stoomtractie smalspoor

Stoomtractie normaalspoor

Motortractie smalspoor

Motortractie normaalspoor

 

Nieuw (laatste toevoegingen) en Nieuws

 

4 maart 2021

↑ Emplacement Centraal van Tata Steel te Beverwijk, 17-02-2021. Foto:Wytze Wijbenga

De G 6 van Vossloh staat tegen de door Orenstein & Koppel gebouwde “fluisterloc” met bedrijfsnummer 824.

Opvallend is het betere uitzicht vanuit de cabine van de 824.

 

Op 15-02-2021 leverde RXP 9901 een drieassige dieselhydraulische loc bij Tata Steel af.  Deze loc is door Tata Steel gehuurd via het eind 2019 opgerichte Zug Rentals in Rotterdam. Dat is eind 2019 opgericht en bemiddelt tussen bedrijven die tijdelijk een loc of wagens nodig hebben en bedrijven die tijdelijk zulk materieel over hebben.

Bemo Rail in Warmenhuizen heeft recent drie General Electric locs voor Tata Steel gemoderniseerd. Zie hier. De eerste is op  07-08-2018 terug naar Tata Steel  gegaan en de laatste op 28-02- 2019. Zug Rentals meldt in de SpoorPro Nieuwsbrief dat Tata Steel de gehuurde loc inzet als tijdelijke vervanger voor weer een General Electric loc die volledig gemoderniseerd wordt bij Bemo Rail. In plaats van te wachten tot die klaar is (zo’n proces neemt ongeveer een jaar in beslag), heeft Tata Steel er voor gekozen om een direct inzetbare, moderne locomotief te huren vanwege de voordelen voor de stikstof-emissie.

Zoals hier en daar op de loc staat aangegeven (zie de foto hiernaast) gaat het om het type G 6 van de Duitse fabrikant Vossloh. Het bouwjaar is 2015; het fabrieksnummer is 5102161. De klant kan kiezen tussen een Cummins dieselmotor van 671 kW en een MTU dieselmotor van 690 kW. Deze loc heeft de MTU motor. Het gewicht is 60 ton. Zie hier voor een maatschets en meer technische gegevens voor het type G 6.

Sinds 2008 zijn er meer dan 130 locs van dit type gebouwd. Een deel daarvan wordt door Vossloh verhuurd. Dat geldt ook voor het hier besproken exemplaar, zoals uit het UIC nummer hieronder blijkt (D = Duitsland; VL = Vossloh):

 

 

← Details van foto’s gemaakt door Wytze Wijbenga op 17-02-2021

 

De locomotieffabriek van Vossloh in Kiel en de werkplaats in Moers  zijn in 2020 overgenomen door het Chinese CRRC.    

 

De in 1998 begonnen goederenvervoerder Shortlines ging in 2004 failliet. Shunter nam toen de werkplaats aan de 2de Rosestraat 10 in Rotterdam over. De spoorgebonden activiteiten alhier daalden drastisch nadat Shunter:

·       in 2006 een nieuwe werkplaats aan de Albert Plesmanweg bij het emplacement Waalhaven betrok en

·       in 2012 de Nedtrain werkplaats aan de andere kant van dat emplacement (Blindeweg) overnam.

↑ De Shunter werkplaats aan de Tweede Rosestraat in Rotterdam op 16-05-2017 gefotografeerd door Ben van Wevering

Van rechts naar links de spoorlijn naar Dordrecht, 3 opstelsporen, het werkplaatsspoor met loc 2225 van de Stichting Museum Materieel Railion en een machinistenhuis van een industrieloc.

Anno 2021 biedt de Tweede Rosestraat 10 onderdak aan een magazijn voor niet courante onderdelen van Shunter, kantoren van enkele bedrijven zoals het uitzendbureau voor spoorwegpersoneel Machinext en RDP Services (opleidingen) en de museale loc 2225. De Gemeente Rotterdam heeft grote belangstelling voor de grond in verband met het project Feyenoord City dat onder andere de bouw van een nieuw stadion inhoudt. De Gemeente Rotterdam en Shunter hebben in principe overeenstemming bereikt over de verplaatsing van de Shunter werkplaats aan de Tweede Rosestraat naar de “Laagjes” in IJsselmonde. Van het emplacement IJsselmonde zullen 3 sporen wijken voor een relatief smal (13 meter) en zeer lang (170 meter) werkplaatsgebouw met daarin één spoor met werkput en bordessen. Zeer verrassend is dat de nieuwe werkplaats bedoeld is voor het onderhoud van treinstellen: zie de tekening hieronder.

(met dank aan Peter Jansen en Ben van Wevering)

↑ Tekening uit een openbaar rapport van BOdG ruimtelijk advies: Ruimtelijke Onderbouwing Shunter, 21 januari 2021 ↑

 

In opdracht van ProRail bouwt de firma Kenbri Fire Fighting een blustrein op in de werkplaats Blindeweg van Shunter. De trein bestaat uit loc 404 van Shunter (een O&K afkomstig van DSM) met voor en achter containerdraagwagens waarop watertanks en de pompinstallatie geplaatst zijn. De trein zal op het werkplaatsterrein van Shunter 24/7 met een machinist en enkele brandwachten paraat gehouden worden als aanvulling op de vaste blusvoorzieningen van het emplacement Waalhaven.

(bron: Shunter op Linkedin, met dank aan Martijn Smits).

 

Volgens het convenant met de rijksoverheid zal dit jaar het laatste incidentele chloortransport per spoor naar Nouryon (voorheen Akzo Nobel MEB) in de Botlek plaats vinden. Om klanten van chloor te voorzien terwijl de eigen productielijn voor chloor in gepland onderhoud is, heeft Nouryon namelijk chloor uit Ibbenbüren (D) nodig. In 2022 zal Nouryon 2 productielijnen voor chloor in de Botlek hebben en zullen zulke incidentele chloortransporten niet langer nodig zijn. Op Nouryon rust de verplichting daarna de infrastructuur voor chloortransporten per spoor te verwijderen. De rangeerrobot van Bemo is voor de laatste keer gehuurd.

(met dank aan Louis van Delft en Frank Schouten).

 

Vanwege de ombouw van de “Hoekse Lijn” tot metrolijn verliet de laatste goederentrein Vopak in Vlaardingen in maart 2017. De in 2015 via Bemo gekomen Gmeinder van het type D25B (fabrieksnr. 5589 uit 1982) is al 4 jaar werkloos. Het ziet er naar uit dat het vervoer binnenkort hervat wordt. Personeel van Vopak draait namelijk proef met de Gmeinder en twee door Biemond & Zonen verhuurde zelflossers.

(bron: Richard Duasela op Linkedin, met dank aan Arno Logman en Martijn Smits).

0 – 0 – 0

 

18 februari 2021

 

Wie weet wat er op de (in circa 1930 in Vlissingen gemaakte) foto hiernaast gebeurde ?

 

Stadsarchief Vlissingen →

 

De oplossing is te vinden in de nieuwe webpagina over bijzondere kolentips voor zeeschepen, die aansluit op eerdere webpagina’s over kolentips in het algemeen en kolentips voor zeeschepen.

 

Na de 6002 (zie het nieuws van 15 oktober 2020) is nu ook de 6005 door RXP opgeknapt en aan HSL Netherlands verhuurd. De locs hebben geen ATB (bron: Op de Rails 2021-2).

 

Jan Roos is een website begonnen over railbevestigingen.

Op internet worden 2 bedrijfshallen aan de Moezelweg in de Europoort aangeboden inclusief spooraansluiting, laad- en losperron en 1 locomotief t.b.v. rangeerdoeleinden. Deze Orenstein & Koppel 26501 (1964) van het type MV6B heeft tot 1996 bij de suikerfabriek in Roosendaal gereden. In de Europoort was de gebruiker van de loodsen TundermanMercantile Benelux → Maersk → VAT → Broekman Logistics. Voor zover bekend heeft de vervallen O&K sinds 2005 niet meer gereden (met dank aan Louis van Delft).

0 – 0 – 0

4 februari 2021

 

In 1905 plaatst een op mankracht werkende railkraan een enorm betonblok op de kop van het Noorderhoofd in IJmuiden. Het holle blok is aangevoerd op een drieassige wagen, geduwd door een Krauss loc. Al het rollend materieel was van Rijkswaterstaat.

Bron: Noord-Hollands Archief →

 

Als vervolg van de webpagina over de bouw van de havenhoofden van IJmuiden is er een nieuwe webpagina over het onderhoud  van de havenhoofden van IJmuiden door Rijkswaterstaat.

 

De beurs RailTech Europe vindt dit jaar op 30 en 31 maart en 1 april  online plaats.

 

Er zijn nieuwe links.

0 – 0 – 0

21 januari 2021

 

Hieronder staat een zeer oude foto van Nederlands industriespoor:

De indrukwekkende houten hijskraan Titan (met een vlucht van 12 meter) werkt in 1870 aan het uit duizenden betonblokken op te bouwen Zuiderhavenhoofd bij IJmuiden. De betonblokken werden stuk voor stuk op platte wagens over normaalspoor aangevoerd. Bron: Noord-Hollands Archief. De fotograaf is onbekend

Aan de rol van industriespoor bij de bouw van de havenhoofden bij IJmuiden is een aparte webpagina gewijd.

 

Dan het eigentijdse nieuws (met dank aan Louis van Delft en Martijn Smits):

 

De na 2004 niet meer gebruikte aansluiting van Arnhem Goederen naar Industriepark Kleefsche Waard in Arnhem is/wordt opgebroken omdat Arnhem Goederen grotendeels wordt omgebouwd tot opstelterrein. Er is nog wel een eilandbedrijf: ProRail en brandweer oefenen met een oude NS koploper (4001) en enkele ketelwagons die met een ex-Akzo loc in verschillende posities gerangeerd worden.

 

Op 12-01-2021 heeft VolkerRail in Amersfoort de ex-NS 1778 officieel in gebruik genomen. De Eloc is in de VolkerRail kleuren gebracht en draagt nu het nummer 7178. Uit een filmpje van SpoorProTV (dat ook bij het nieuws op de VolkerRail website staat) blijkt dat VolkerRail nog een tweede ex-NS 1700 in gebruik zal nemen. De derde overgenomen 1700 wordt als plukloc gebruikt; bovendien zijn onderdelen afgenomen van nog eens drie te slopen 1700-en.

 

Van de door Strukton overgenomen NS locs 704 en 706 (zie hier) is de 704 inmiddels in de eigen kleuren gestoken; zie daar. Het UIC nummer is 92 84 2282 704-0 NL-SRM.

 

Op de website van BT Trains is een heel aardig promotie filmpje verschenen met opnames van het “last mile” werk voor Lineas in Amsterdam. Merkwaardig is dat eigenaar Björn Ormeling zegt dat BT Trains 9 locomotieven heeft, terwijl het overzicht op zijn website tot 8 komt.

0 – 0 – 0

7 januari 2021

 

Verdwenen monument bij de firma Bitumarin in Opijnen,

24-04-1999→

 

De loc reed bij de vorige gebruiker van deze locatie, de Opijnens(ch)e Steenfabriek. Die fabriek voerde ooit de klei aan met onder andere een pont en een elektrische locomotief op smalspoor. Zie de nieuwe webpagina.

 

De vuurloze loc bij het failliete restaurant Hof van Hulshorst (zie hier) is verdwenen.

(met dank aan Toon Steenmeijer).

De in juni 2020 in Roosendaal zwart geverfde BT-Trains 363 727 en 825 zijn - na lange stilstand in Roosendaal - op het emplacement Pernis en in de Botlek gesignaleerd. Op 5 januari  rangeerde de 363 825 bij de CTT Terminal aan de Butaanweg in Pernis.

(met dank aan Louis van Delft en Martijn Smits).

 

Over het 50 jarig jubileum van Bemo Rail (zie hieronder bij 24 december) is een fraai artikel verschenen.

 

Er zijn nieuwe links.

0 – 0 – 0 

24 december 2020

 

De NS locs 704 en 706 (zie hieronder bij 26 november) zijn aan Strukton verkocht

(met dank aan Martijn Smits).

 

Op 12 november 2020 werd op deze pagina gemeld dat de 691 van BTTrains defect was. Maar het nog steeds geel-blauwe bakkie is weer in actie in Vlissingen Oost (Sloe) gezien

(met dank aan Louis van Delft).

 

Bijna alle op de webpagina over motortractie op normaalsporig industriespoor opgesomde tijdschriftartikelen zijn nu gescand. Deze 55 artikelen uit de jaren 1955 – 2020 zijn met één klik op de desbetreffende link in te zien.

De website van Bemo Rail besteedde dit jaar diverse malen aandacht aan het 50 jarig bestaan van Bemo Rail door middel van interviews met medewerkers.

 

Een greep: er is een interview met dhr. Berkhout (de Be in Bemo). De andere oprichter - dhr. J.H. Ter Mors - is overleden, maar is te zien in een video van het rijdend optreden van een Bemo loc in een TV studio in 1985. Ook de ontwikkeling van de Railshunters komt aan bod. Verder waren er interviews met onder andere Teun Druijf (de huidige directeur) en Arno Logman (manager Rangeertechniek). Ook de dames van de administratie wisten boeiend te vertellen.

 

0 – 0 – 0

 

Ouder nieuws:  Zie het Nieuwsarchief

 

 

 

Terug/verder naar:

Recent nieuws                                    Home                                         Inhoud