Welkom

Inhoud

Inleiding

Andere tractie

Spoorwijdte

Producenten

Import & handel

Eigenaars

Materieel

Links

Contact

Nieuw

Zoeken

 

Stoomtractie smalspoor

Stoomtractie normaalspoor

Motortractie smalspoor

Motortractie normaalspoor

 

Nieuw (laatste toevoegingen) en Nieuws

 

 

 

17 maart 2023

 

Twee weken geleden werd de webpagina over de aardewerk- en sanitairfabriek De Sphinx in Maastricht op internet gezet. Inmiddels is er een fraaie foto van Cockerill stoomloc nr. 7 aan toegevoegd. De Sphinx rangeerde ook bij haar buurman, de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek (KNP).

 

Onderdelen voor PM 6 (papier machine 6) zijn per spoor aangekomen bij de KNP in Maastricht, november 1962. Bron: bedrijfsarchief KNP/Sappi

 

In 1961 draaiden de rollen om: de KNP kocht een kloeke dieselloc en ging daarmee voor zichzelf en de Sphinx rangeren.  Zie de nieuwe webpagina over de KNP.

↓ Bemo liet twee dakloze locs voor de sloop afvoeren (bron: Bemo op Facebook) ↓

     

Shell Pernis loc 5 was van het O&K type MB360N. Via de link is een ingekleurde tekening te zien waaruit blijkt dat de hydraulische transmissie (de Voith bak) onder de cabinevloer zit. Daarom is de loc extra hoog. Het goede uitzicht is een voordeel. Nadelen zijn de klauterpartij om in de cabine te komen en dat de bovenkant er bij transport af moet.

De ex-Shell 5 raakte in 2021 defect bij Koole aan de Petroleumweg en werd tijdelijk vervangen door een Köf III van Bemo. In februari 2022 arriveerde er een nieuwe Bemo loc.

Ook het Henschel type DH500B had – net als vele Duitse diesellocs – de Voith bak onder de cabinevloer. Henschel 30016 (1959) werd nieuw geleverd aan de Esso raffinaderij in de Botlek. De verdere levensloop is hier te vinden. De loc werd in 2008 uitvoerig gerenoveerd door Koole en Bemo en ging vervolgens rangeren bij Koole op de Vondelingenplaat.  Daar raakte in 2021 de tussen/keerkast defect. De Henschel werd vervangen door de ex -Shell 6 van Bemo. Die werd in 1981 gebouwd en is de enige Orenstein & Koppel van het type MHB201.

 

Op SpoorPro TV staat een video over de huidige stand van de blusvoorzieningen bij de Rotterdamse havenemplacementen.

0 – 0 – 0

2 maart 2023

 

Toon Steenmeijer heeft de Diema leverlijst nogmaals bijgewerkt.

 

De (groene)“Schuine Poort” bij de kruising Boschstraat (rechtdoor)/Frontensingel (rechts) in Maastricht op 11-04-2018.

Foto: Kleon3 op Wikimedia →

 

Door deze “Schuine Poort” uit 1873 hebben circa een eeuw lang stoomlocs en motorlocs van de Sphinx in Maastricht spoorwagens van en naar het Sphinx complex aan de Boschstraat gebracht. Wat er achter de poort gebeurde was van buiten niet te zien, maar staat op de nieuwe webpagina over de Sphinx.

Bij het nieuws van 2/3 februari 2023 werd gemeld dat het Spoorwegmuseum in het bijschrift van een fraaie foto van een kolenwagen op een kolentip over een gekantelde container sprak. Dit is natuurlijk ook aan het Spoorwegmuseum gemeld en dat heeft dit en enkele andere vreemde bijschriften terstond gecorrigeerd.

De heer Willem Jonk gebruikte jarenlang een Spoorijzer Railtractor in zijn perenboomgaard bij Middenbeemster.

 

Onder de naam “Toffe peer” werden sinds 2014 bezoekers per smalspoor naar de boomgaard gebracht waar ze tegen betaling peren konden plukken. Foto Bart Kool, 13 ‎oktober ‎2019 →

 

Willem Jonk is inmiddels 72 en heeft het bedrijf helaas beëindigd. De 15.000 perenbomen zijn gekapt en het smalspoor (de RT, 6 lorries en 700 m rails) heeft op Marktplaats te koop gestaan. Het is gekocht door het Industrieel Smalspoor Museum in Erica.

(met dank aan Rogier Bennebroek, Bart Kool en Kees Plug)

0 – 0 – 0

16 februari 2023

 

Toon Steenmeijer heeft de Diema leverlijst bijgewerkt.

 

Op 12/13 januari kwam de gedemonteerde stoomrailkraan van de opgeheven Vriendenkring Stoomschip Vereeniging in Almere naar de STAR in Stadskanaal (bron: Op de Rails 2023-02)

 

Op het gebied van industriespoor is

www.rangierdiesel.de een nuttige bron. Die website bevat sinds kort ook een gedeelte over de Bemo producten.

 

Deze Unilok uit circa 1985 rangeerde bijna dagelijks bij de verlaadinstallaties van de firma

Fibrant op het Chemelot industrieterrein in Geleen.

 

Foto: Bemo, 2021. De krachtbron is een dieselmotor 

 

De opvolger is heel wat moderner van uiterlijk en techniek:

Bemo leverde in januari 2023 aan Fibrant een nieuw op accu’s rijdend rail-wegvoertuig van het type KRE-40-RCRV.

 

Foto: Bemo, d.d.17-01-2023 →

 

Dit is een zusje van het voertuig dat op de Innotrans 2022 heeft gestaan.

Het objectnummer (dat het fabrieksnummer vervangt) is 10097, het gewicht is 13.8 ton en de trein kan beremd worden. Het model verschilt van dat van het kleine zusje KRE15RCRV en is voorbereid voor het monteren van een simpele cabine.

(met dank aan Arno Logman)

 

De gemeente Beesel bestaat uit de kernen Reuver en Offenbeek. In Offenbeek waren in de vorige eeuw de greswarenfabrieken gevestigd. Het kernoverleg Offenbeek, de heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en de gemeente werken samen in een project betreffende de Offenbekermarkt en het (voormalige) kerkplein in de dorpskern. De bedoeling is onder andere dat er dit monument komt te staan:

 

Op 07-01-2003 stond deze Spoorijzer Railtractor nog - in de sneeuw - in de wijk Heijencamp. Het monument wacht echter al jaren betere tijden af in het gemeentelijke milieupark →

 

Ook zijn er 8 informatieborden over de Reuverse kleiwarenindustrie gepland. De staanders van smalspoorrails zijn gedoneerd door de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij ZLSM.

(met dank aan Wim Rovers).

Op 03-02-2023 was het feest bij OOC in Oss, want OOC mag nu onder eigen vergunning, licentie en toelating goederentreinen rijden tussen station Oss en de OOC terminal. In de afgelopen 13 jaar verzorgden al zeven verschillende partijen die laatste 6 kilometer.*

 

OOC directeur Eric Nooijen voor de Deutz loc Monique. Foto: OOC Terminals, 03-02-2023 →

 

Bij het nieuwe OC Rail BV werken 10 mensen, waaronder 2 machinisten. Het afgelopen jaar ging OOC van 2,5 naar 5 treinen per week. In 2023 wordt gehoopt op 8 treinen per week.

 

Bronnen: OOC website en facebook, Logitech op LinkedIn, Brabants Dagblad en de Gelderlander.

 

* Het vervoer tussen station Oss en OOC werd als volgt verzorgd door ingehuurde locs:

·       In de begintijd locs uit de RRF serie 101 - 108, zijnde drieassers van de NMBS serie 73. Ze waren niet radiografisch te bedienen

·       Evy van Shunter, van begin 2011 tot begin 2016. Evy is een Orenstein & Koppel drieasser van het type MEC 502 alias “broodrooster”.

·       Begin 2016 nam bakkie ex-NS 691 van HSL het werk over. 

·       Voor de ondergang van HSL werd de 691 ondergebracht bij een andere BV op hetzelfde adres: BT Trains.

·       Sinds begin 2018 een ander “bakkie” van een andere eigenaar, namelijk de 602 van Railpro.

Na een ongeval verving Railpro de 602 in november 2018 door de 601 en later door de niet radiografisch te bedienen 607.

·       Op 31 januari 2020 werd bakkie (inmiddels) 607 van Railpro vervangen door een bakkie van een andere eigenaar, namelijk bakkie 692 van RFO.

·       Terzijde: in 2021 kwam er nog een Niteq rail-weg accuvoertuig bij.

·       Na al die drieassers verscheen in mei 2022 de draaistelloc Monique van het Deutz type DG1200BBM van Strukton

↑ Deutz loc Monique trekt een indrukwekkend lange trein van station Oss naar de Osse haven. Foto: OOC Terminals ↑

 

Als laatste bericht: Op 30 januari 2023 had RFO 687 een aanrijding met een vrachtauto op een onbewaakte spoorwegovergang in de Maltaweg in Amsterdam (bron: 112inbeeld.nl)

0 – 0 – 0

2 en 3 februari 2023

 

Al in 2017 is besloten dat er na 2030 geen kolen meer in de Amsterdamse havens overgeslagen zullen worden. In dat kader is de kolenoverslag van Rietlanden Terminals aan de Amerikahaven beëindigd.  Aldaar was sinds 2009 een Köf III actief, eerst in huur van Bemo, later in eigendom. Deze Jung 13892 (1965) is overgebracht naar het ene spoor van Enerco in Born.

 

Op 26-01-2023 fotografeerde Louis van Delft de Köf III bij Enerco in Born. Cockerill 3591 (1957) ervoor is al in of voor 2013  van de naburige ArcelorMittal Staalhandel B.V. (voorheen Lommaert) gekomen →

Enerco had een kolenwasserij op het terrein van Rietlanden Terminals aan de Amerikahaven.

(met dank aan Louis van Delft, Arno Logman en Martijn Smits)

 

Het Spoorwegmuseum heeft circa 10.000 foto’s en objecten uit de periode Mobilisatie, Tweede Wereldoorlog, Bevrijding en Wederopbouw (1939-1960) op de website doorzoekbaar gemaakt; zie deze link en onderstaand voorbeeld:

Bijschrift Spoorwegmuseum: Foto in zwart wit van oorlogsschade aan het station van Zutphen en de omgeving van het station. Gebouwen zijn beschadigd. Op de sporen op het emplacement staan stoomlocomotieven uit verschillende series. Een 3e klasse rijtuig staan op het emplacement, een deur staat open. Van een stoorjuk is een stootbalk losgeraakt en hangt scheef. Op de achtergrond is het leegstaande gebouw van H.J. Reesink & Co. Datering: 1/10/1945.

Foto: Martelhoff's Circuline Fotosysteem →

 

Een heel bijzonder detail is de merkwaardige loc voor de twee stoomlocs in het midden. Het is de Gmeinder benzineloc van de Enka in Ede, waarvan nog geen foto’s bekend waren. Daarom gaat een nieuwe webpagina over dit loctype.

(met dank aan Gerard de Graaf, Hans Nahonen Martin van Oostrom).

 

Heel bijzonder is ook de volgende foto. Niet alleen vanwege de fraaie afbeelding, maar vooral vanwege het bijschrift van het Spoorwegmuseum:

Het bijschrift van het Spoorwegmuseum luidt:

 

Foto in zwart-wit van een gekantelde container op een industrieterrein, afgedrukt in Nieuw Spoor in mei 1951 op pagina 7 bij een artikel.

 

In dat artikel (dat op pagina 135 staat en niet op pagina 7) staat als bijschrift bij dezelfde foto:

 

De electrische centrale Hengelo ontvangt alle kolen per spoor en beschikt voor de lossing van de wagens over twee moderne overslaginstallaties, waarvan U er hier één in werking ziet.

 

Kortom: het gaat om een kolentip. De “gekantelde container” is een kolenwagen die gelost wordt. Het bijschrift in het artikel uit 1951 was prima; het is een raadsel waarom dit vervangen is.

0 – 0 – 0

20 januari 2023

Hardinxveld-Giessendam, 26-03-2022

 

Waarschijnlijk zullen weinigen bovenstaand tafereel kunnen thuis brengen. Meer hierover in de nieuwe webpagina de Overkant.

 

Het zelden bediende raccordement van ICL-IP (voorheen Broomchemie) aan de Frankrijkweg in Terneuzen is simpel, maar interessant vanwege de kleinschaligheid. Er wordt ongeveer één wagen per week beladen en toch heeft het bedrijf eigen tractie.

 

← Luchtfoto van het raccordement van ICL-IP in Terneuzen. Prorail, 2021.

Gaande van onder naar boven (= van zuid naar noord): begin omloopspoor, overweg in de toegangsweg, einde omloopspoor, laadplaats met witte ketelwagen, O&K loc en Köf III →

 

Tot voor kort werd de loc van dienst gehuurd van het Railpark Roosendaal. Het gaat om een Orenstein & Koppel van het type MV6 met fabrieksnummer 26188 (1962). Op 16-01-2022 arriveerde echter een acculoc met Niteq fabrieksnummer B217, van het type 1500-E. Deze is nieuw geleverd aan een werkplaats van de Metro in Londen en is bij Niteq ingeruild tegen een nieuwe acculoc van het type 3000-E.

(met dank aan Thomas ter Berg en Louis van Delft)

 

 

Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft op 11 januari 2023 op het Utrechtse industrieterrein Lage Weide twee duurzame initiatieven van Strukton afgetrapt. Bij Strukton Rail Short Line (SRSL, de opvolger van NS Spooraansluitingen) ging het om het revitaliseren van de “railhub”. Eerder  werd verwacht dat de eerste trein op 1 december 2022 zou rijden. Gedacht wordt aan het spoorvervoer van 200 TEU (Twenty foot Equivalent Unit) per week. Bedrijven die hun logistieke stroom naar het spoor verplaatsen, kunnen gebruik maken van de in december gepubliceerde subsidieregeling voor de “modal shift” naar rail. De ceremonie werd opgeluisterd door de aanwezigheid van de Strukton “batterijlocomotief” Charlotte (ex-NS 1756), hoewel die bedoeld is voor werk aan het spoor en niet voor het bedienen van raccordementen (bron: Industrievereniging Lage Weide).

 

 

Op 12 mei 2022 kwam op deze website aan de orde dat AMT (toen in Etten-Leur, nu in Breda), BAM Infra en Oleo een 8 jaar oude Atlas 160Wsr krol met een te vervangen dieselmotor omgebouwd hebben tot ’s werelds eerste elektrische krol.

Spoorkraanverhuurbedrijf Van Oosterwijk Rail krijgt in 2023 de beschikking over twee elektrische krollen, te weten een Atlas 160 en een 180-versie (bron: SpoorPro) Het blijkt dat ook deze krollen door AMT worden omgebouwd tot elektrische krollen. Voor de fabrieken - zoals die van Atlas - is een elektrische krol namelijk nog een brug te ver. De lopende banden zijn geheel ingesteld op de bouw van dieselkranen en een paar orders uit Nederland kunnen dat niet veranderen. AMT zal elke krol voorzien van vier accupakketten; Oosterwijk Rail schaft extra nog zo’n set aan, zodat lege accupakketten door volle vervangen kunnen worden. Aannemers kunnen subsidie aanvragen voor elektrische bouwmachines als onderdeel van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel. Maar er blijven belangrijke vragen over als: waar worden de lege accupaketten opgeladen en hoe krijg je de zware accupakketten uit en in de krol. ProRail heeft een en ander nog niet geregeld.

(Met dank aan Linda Michielsen-van Oosterwijk)

Buiten de spoorsector zijn al oplossingen voor dit soort problemen gevonden, zoals de laadpleinen van Watthub.  Een ander voorbeeld: Van Werven uit Oldebroek verhuurt 4 jaar lang twee elektrische graafmachines aan het hierboven genoemde BAM Infra voor een bouwproject in de gemeente Nunspeet. Mobiele accucontainers worden bij Van Werven opgeladen en worden per uitstootloze truck gehaald en gebracht.

 

Bij de relatiegeschenken van Spoorijzer is nu ook een sleutelhanger te zien.

 

0 – 0 – 0

 

6 januari 2023

 

In de periode 1978 -1987 kocht DSM in Geleen 7 “Teletrac’s” van het type RW70DH. Ze kregen de bedrijfsnummers V1 t/m V7 en werden ingezet bij los- en laadinstallaties, waarbij ze vanuit die installaties radiografisch bestuurd werden. Van buiten het DSM terrein waren ze – anders dan de gewone locs – niet te zien.

 

Teletrac V6 heeft zijn vaste werkplek verlaten om voor onderhoud naar de werkplaats te gaan en wordt daarbij vanuit een hulpstuurstand bestuurd. Foto: Jens Merte, april 1998 →

 

In 2003 kwamen de Teletracs – net als de rest van het DSM spoorbedrijf – bij Railion, later bij DB Cargo. Wegens mankementen en vermindering van werk zijn in 2022 3 Teletracs (en wel de V2 t/m V4) door de firma VME afgevoerd en gesloopt.

(met dank aan Emiel de Block).

 

Bij Chemelot (zoals het DSM sinds 2000 heet) is overigens ook een Unilok rail-wegvoertuig bij een verlaadinstallatie van de firma Fibrant in gebruik.

 

AMT is van Etten naar Breda verhuisd. In Etten gebruikte AMT niet meer aangesloten  raccordementen als testspoor. In Breda is naast het nieuwe gebouw een testspoor aangelegd, met een boog, een wissel en verkanting.

 

Samen met No Man Trackwork ontwikkelt AMT de TRACKBOT. Deze op afstand bestuurde acculoc kan met allerlei gereedschappen worden uitgerust en kan bijvoorbeeld bouten, raildempers en dergelijke aanbrengen →

 

AMT heeft van Koks in Alkmaar de vertegenwoordigingen van Zweiweg en Zagro (onder andere Unimogs met spooruitrusting en Terberg rail-wegvoertuigen) overgenomen.

(Bron: AMT website)

 

Op een nieuwe webpagina staan relatiegeschenken van Spoorijzer, in aanvulling op eerder behandelde relatiegeschenken van IVB en Railbouw.

 

Op Waalhaven Zuid is de blustrein (met Shunter loc) voor de zekerheid nog aanwezig. De vergunning voor de blustrein is verlengd tot juli 2023 (bron: Spoorpro 04-01-2023).

 

0 – 0 – 0

 

 

 

 

 

 

Ouder nieuws:  Zie het Nieuwsarchief

 

 

 

Terug/verder naar:

Recent nieuws                                    Home                                         Inhoud