Welkom

Inhoud

Inleiding

Andere tractie

Spoorwijdte

Producenten

Import & handel

Eigenaars

Materieel

Links

Contact

Nieuw

Zoeken

 

 

Stoomtractie smalspoor

Stoomtractie normaalspoor

Motortractie smalspoor

Motortractie normaalspoor

 

Thiadens

 

Inleiding

 

Deze advertentie geeft een goed idee van de activiteiten van de Machinefabriek H. Thiadens in Stadskanaal.

Nieuwsblad van het Noorden, 07-09-1922→

 

Vanaf 1927 verschenen er advertenties van Ford(son) personen- en bedrijfsauto’s van de Veenkoloniale Automobiel Mij, onder directie van H. Thiadens. In 1929 werd een garage in Assen geopend. Kortom: Thiadens had zowel een machinefabriek als een Ford garage en verkeerde dus in een ideale positie om Ford(son) tractoren te verbouwen tot smalspoorlocomotieven en ook tot wegwalsen.

 

Overigens werden de auto’s in 1933 uitverkocht wegens beëindiging van het agentschap. Daarna verschenen nog wel advertenties van gebruikte auto’s. Kennelijk werd Thiadens later opnieuw Ford dealer, want volgens advertenties werd de Ford garage van Thiadens per 1 juli 1948 overgedragen aan Automobielbedrijf C. Schoon.

 

Nieuwsblad van het Noorden, 24-04-1937→

 

Deze advertentie rept van heel andere producten dan die van 15 jaar eerder. Geen locomobielen meer, maar wegwalsen, smalspoorlocomotieven en aanhangwagens.

 

Nieuwsblad vh Noorden 07 09 1922.JPG

Nieuwsblad vh Noorden 24 04 1937.JPG

 

Thiadens-Fordson smalspoorlocomotieven

Hieronder staat een folder uit het bezit van Peter Thiadens. Aan de opsomming van klanten op de derde pagina kan nog het volgende worden toegevoegd:

Ø  Volgens het Kromhout boek van Toon Steenmeijer verrichtte de firma A. Groot & Zn te Woude in 1932-1933 op Terschelling dijkverzwaringswerkzaamheden. Daarvoor werden twee Deutz en twee Thiadens locomotieven ingezet. Ook had de firma twee Thiadens wegwalsen. C. van Leeuwen te Hillegersberg was eveneens aannemer.

Ø  De Ford fabriek in Amsterdam is in 1931/32 gebouwd.

Ø  Pelt & Hooykaas begon in 1932 met de het afgraven van de berg slakken op het terrein van Hoogovens in IJmuiden en gebruikte daarbij smalspoor.

Ø  Volgens een artikel in het tijdschrift Fordwereld uit november 1936 heeft Thiadens ook tractorlocs naar het buitenland geleverd.

 

folder locomotief p1

 

folder locomotief p2

 

folder locomotief p3

 

folder locomotief p4

Opmerkingen:

-

Diverse foto’s van Thiadens zijn te vinden op de Beeldbank Groningen: kies bij Zoek op Gemeente (rechtsonder) voor Stadskanaal en vul vervolgens als zoekterm Thiadens in.

-

In het tijdschrift Fordwereld van november 1936 stond een artikel getiteld “Machinefabriek H. Thiadens”.

 

 

Met dank aan:

Peter Thiadens en Henk Sluijters.

 

 

 

 

{

Producenten

Terug/verder naar:

 

Nieuw                      Home                      Inhoud